Γνωρίστε την iGEM Athens 2020!


Η iGEM Athens 2020 μελετά το δομικό χρώμα και έχει ως απώτερο σκοπό της να χρησιμοποιήσει τις αρχές της Συνθετικής Βιολογίας για να αντικαταστήσει τις συμβατικές χημικές βαφές χρώματος. Ας τους γνωρίσουμε…


Ποιοι είμαστε

Είμαστε δώδεκα προπτυχιακοί φοιτητές από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ). Πιο συγκεκριμένα, ο Σπύρος, ο Γιώργος και η Κάλλυ φοιτούν στο Τμήμα Βιολογίας, η Ορσαλία στην Ιατρική Σχολή, η Σίλια, η Κλέα, ο Ηλίας, ο Δήμος και η Ελευθερία φοιτούν στη Σχολή Χημικών Μηχανικών, η Ναταλία στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ενώ η Μαριάννα και ο Ανδρέας φοιτούν στο Τμήμα Βιοτεχνολογίας. Με πολλή όρεξη και ενθουσιασμό ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τη δημιουργία της τρίτης κατά σειρά ομάδας από την Αθήνα που θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό iGEM! Αν και ο καθένας μας έχει αναλάβει συγκεκριμένες πτυχές του ερευνητικού έργου, όπως τη μοντελοποίηση και τη διεκπεραίωση εργαστηριακών πειραμάτων, ως μέλη μιας διεπιστημονικής ομάδας βρισκόμαστε συνεχώς σε αλληλεπίδραση και πορευόμαστε παράλληλα με στόχο να αποκομίσουμε γνώσεις σε τομείς που γνωρίζουμε για πρώτη φορά.Έμπνευσή μας, αποτελεί η φύση η οποία παρουσιάζει εξαιρετικές εναλλακτικές προτάσεις αντικατάστασης των βαφών με την ανάπτυξη δομικών χρωμάτων.

Το ερευνητικό μας έργο


Τα χρώματα στη φύση υπάρχουν σε δύο μορφές, είτε ως χημικές χρωστικές ουσίες, είτε λόγω της φυσικής δομής των επιφανειών. Ορισμένα βακτηριακά στελέχη, όπως το Flavobacterium johnsoniae, εμφανίζουν δομικά χρώματα όταν αναπτύσσονται σε στερεά μέσα ή σε φυσικά βιοφίλμ. Αυτό το φαινόμενο προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από μια προκαθορισμένη κυτταρική διάταξη μιας στρώσης στην κλίμακα των μικρομέτρων. Στόχος μας είναι να επέμβουμε γονιδιακά στο Flavobacterium johnsoniae, ώστε αυτό να παράξει κυτταρίνη με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός δομικά χρωματισμένου υλικού. Παράλληλα, αναπτύσσουμε ένα νέο στοχαστικό μοντέλο κυτταρικών αλληλεπιδράσεων και διεργασιών, μαζί με μια προσομοίωση πρόβλεψης του χρώματος με βάση την καθορισμένη δομή. Αυτό το μοντέλο θα χρησιμοποιηθεί για να καθοδηγήσει τα πειράματα του εργαστηρίου και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους σχετικούς μηχανισμούς που διέπουν τη δημιουργία δομικού χρώματος.Η έμπνευση & οι εφαρμογές


Ένα από τα κυριότερα παγκόσμια προβλήματα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αποτελεί η κλιματική αλλαγή. Οι συνέπειές της είναι εμφανείς και οι αιτίες της αναρίθμητες. Μέρος αυτού του προβλήματος αποτελεί, εκτός των άλλων, και η ρύπανση που προκαλείται από τη μαζική χρήση βαφών σε προϊόντα, υποδομές και αναλώσιμα. Αυτές οι βαφές είναι μη φιλικές προς το περιβάλλον ενώ παράλληλα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου. Έμπνευσή μας, αποτελεί η φύση η οποία παρουσιάζει εξαιρετικές εναλλακτικές προτάσεις αντικατάστασης των βαφών με την ανάπτυξη δομικών χρωμάτων. Το δομικό χρώμα μπορεί να εντοπιστεί σε μια πληθώρα οργανισμών και βακτηριακών κοινοτήτων, και διαθέτει ένα μεγάλο εύρος ιδιοτήτων όπως θερμομόνωση, υδροφοβικότητα και ιριδίζουσα μορφή. Έχοντας λοιπόν ξεκάθαρο στόχο, αρκετή έμπνευση και τα εργαλεία της Συνθετικής Βιολογίας, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ένα βιολογικό βιώσιμο υλικό με ιδιότητες δομικού χρώματος το οποίο θα μπορεί να αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος των παραδοσιακών βαφών μειώνοντας δραστικά, με αυτόν τον τρόπο, τις βλαβερές τους δράσεις.


Η επιτυχής κατασκευή αυτού του υλικού, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα εφαρμογών όπως η επικάλυψη επιφανειών αυτοκινήτων, κτιρίων και προϊόντων τεχνολογίας. Λόγω της αυθεντικότητας της δομής τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οπτική δικλείδα ασφαλείας σε κάρτες και χαρτονομίσματα, αλλά και ως ένα νέο μέσο για την παραγωγή βιοκαλλιτεχνικών έργων. Οι εφαρμογές αυτές ενισχύονται και από άλλες πλεονεκτικές ιδιότητες του υλικού όπως είναι η βιοαποικοδόμησή του, η οικολογική και βιώσιμη παραγωγή του αλλά και η αποφυγή ανεπιθύμητων παραπροϊόντων κατά την δημιουργία του.


Επικοινωνήστε με την ομάδα!

Χαιρόμαστε πάντα να μοιραζόμαστε την πορεία μας και τις δράσεις μας, αλλά και να ανταλλάζουμε ιδέες με άλλες ομάδες, φορείς και άτομα! Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail μας igemathens2020@gmail.com, είτε μέσω Facebook και Instagram!

1/9